World ‘failing’ to meet development goals: UN chief

Analiștii arabi dezvăluie dezbaterea prezidențială a SUA pentru „lipsa de substanță” în problemele din Orientul Mijlociu

ATLANTA, Georgia: Comentatori proeminenți arabi din SUA au reacționat la dezbaterea de joi seară dintre președintele Joe Biden și contestatorul Donald Trump cu un amestec de dezaprobare și dezamăgire, spunând că primul cap la șef al campaniei electorale „a lipsit de substanță”.

Biden și Trump au luat parte la o dezbatere găzduită de CNN la sediul rețelei din Atlanta fără un public de studio prezent și într-un format care tăia microfoanele atunci când candidații își depășeau timpul de vorbire sau se întrerupeau unul pe altul.

Amal Mudallali, un fost jurnalist și diplomat libanez care a servit ca reprezentant permanent al Libanului la ONU, a fost dezamăgită de performanța ambilor candidați, numind-o „cea mai tristă dezbatere pe care am văzut-o vreodată în viața mea în America.

„Nu a fost chiar o dezbatere”, a spus Mudallali pentru Arab News. „A fost doar insultă și au fost atacuri personale.”

Amal Mudallali. (Furnizat)

Ea a adăugat: „Chiar și atunci când aveai întrebări despre probleme foarte importante, răspunsurile erau fie că candidatul se împiedică, fie celălalt schimbă subiectul sau nu răspunde la întrebare.”

Într-adevăr, multe dintre puținele schimburi privind problemele din Orientul Mijlociu păreau a fi atacuri personale, lipsite de discuții politice profunde și autentice.

În timpul dezbaterii, Trump a criticat politica de frontieră a lui Biden, susținând că a permis teroriștilor să intre în SUA. „Avem cel mai mare număr de teroriști care vin în țara noastră chiar acum”, a spus el.

„Toți teroriștii din întreaga lume, nu doar din America de Sud, din întreaga lume. Ei vin din Orientul Mijlociu, peste tot, peste tot în lume. Se revarsă. Și tipul ăsta a lăsat-o deschisă.”

Trump a evidențiat, de asemenea, oamenii pe care administrația sa i-a ucis în timp ce era președinte, inclusiv liderul Daesh Abu Bakr Al-Baghdadi și comandantul Forței Quds din Iran, Qasem Soleimani.

Biden a răspuns lui Trump, spunând: „Iranul a atacat trupele americane și nu a făcut nimic”.

Trump a mai susținut, de asemenea, că Hamas nu ar fi organizat niciodată atacul din 7 octombrie asupra Israelului dacă ar fi fost președinte, deoarece susținătorii iranieni ai grupării militante palestiniene nu ar fi avut mijloacele în cadrul regimului său strict de sancțiuni.

„Israelul nu ar fi fost niciodată invadat într-un milion de ani de Hamas. Știi de ce? Pentru că Iranul a fost rupt de mine”, a spus el. „Nu aș lăsa pe nimeni să facă afaceri cu ei. Au rămas fără bani. Erau rupti. Nu aveau bani pentru Hamas. Nu aveau bani pentru nimic. Fără bani pentru teroare.”

Abordarea politicii SUA cu privire la Iran pare să fie un domeniu în care Biden și Trump diferă, primul preferând să încerce să limiteze ambițiile nucleare ale Teheranului prin acordul din epoca Obama pe care l-a ajutat la intermediar, iar cel din urmă favorizând o campanie de „presiune maximă”. .

„Punctul de cea mai mare diferență între un președinte Trump și un președinte Biden este cu siguranță Iranul”, a declarat Firas Maksad, un coleg senior la Institutul din Orientul Mijlociu, pentru Arab News.

„Unul preferă mai multă presiune și izolare, în timp ce celălalt preferă diplomația și încercarea de a se adapta ambițiilor regionale ale Teheranului”.

Având în vedere tonul dezbaterii, Mudallali a simțit că niciunul dintre concurenți nu a câștigat.

Palestinienii strămuți evacuează zona Mawassi din sud-vestul Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza pe 28 iunie 2024, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și Hamas. (AFP)

„Nu există niciun câștigător în această dezbatere”, a spus ea. „Există un singur învins și sunt Statele Unite ale Americii care nu au un candidat mai bun sau candidați mai buni care se ridică la nivelul rolului său în lume, la importanța sa, la capacitatea sa.”

Mudallali a spus că ceea ce „s-a discutat puțin” despre conflictul din Ucraina și violența din Orientul Mijlociu, inclusiv războiul din Gaza și schimburile armate dintre Israel și Hezbollah de-a lungul graniței cu Liban, a fost „cea mai dezamăgitoare parte” a dezbaterii.

„Într-o perioadă în care aveți două conflicte majore în lume, în Europa și în Orientul Mijlociu, unde aveți mii de oameni care mor în Gaza, 37.000 și mii și mii de oameni în Ucraina, vedeți că o dezbatere de politică externă. în această dezbatere a fost superficială. A fost inexistent”, a spus ea.

„Nu a existat nicio dezbatere, nicio viziune asupra rolului Americii pentru pace, despre cum vom pune capăt acestor războaie, cum vom termina această tragedie care se întâmplă. A fost cu adevărat, foarte, foarte trist să văd asta, să văd că nu există o dezbatere reală de politică externă.

„Nu există nicio încercare de a prezenta o viziune pentru a doua zi sau a doua zi în lume și modul în care America și rolul ei pot contribui la încheierea acestor două conflicte.”

Rana Abtar, o prezentatoare a talk-show-ului pentru Asharq News, cu sediul la Washington DC, a făcut ecou punctul de vedere al multor comentatori, spunând că dezbaterea a scos în atenție, mai presus de toate, limitările lui Biden ca candidat.

„A fost evident în timpul acestei dezbateri că președintele Biden a avut probleme cu discursul și performanța sa”, a declarat Abtar pentru Arab News. „Acest lucru cu siguranță nu îl va ajuta cu alegătorii care au îndoieli și întrebări serioase cu privire la vârsta lui”.

Rana Abtar. (Furnizat)

Cu toate acestea, Abtar a spus că performanța lui Trump a avut și deficiențele sale. „Trump, ca de obicei, a avut o performanță mai bună. Dar el a greșit o mulțime de fapte”, a spus ea. „Acest lucru nu îl va ajuta cu alegătorii independenți. Are nevoie de voturile lor pentru a câștiga acest ciclu electoral.”

Abtar a spus că dezbaterea s-a concentrat puternic pe probleme interne. „Așa cum era de așteptat, am auzit multe despre economie”, a spus ea. „Acesta este subiectul numărul unu la care îi pasă alegătorului american.

„Am auzit multe discuții despre imigrație, multe atacuri ale președintelui Trump asupra lui Biden, despre performanța administrației Biden în ceea ce privește imigrația și am auzit multe discuții despre avort. Acest lucru este în principal pentru a atrage votul feminin. Atât Trump, cât și Biden încearcă să câștige votul feminin pentru a câștiga și alegerile din noiembrie.

„Ceea ce a fost interesant a fost, de asemenea, concentrarea asupra votului afro-americanilor, iar acesta este, de asemenea, un vot foarte important pentru ambii candidați pentru a câștiga alegerile din noiembrie”.

Ca urmare a concentrării asupra chestiunilor interne, Abtar a spus că niciunul dintre candidați nu sa aprofundat în afacerile externe.

„Amilor candidați li s-au pus o mulțime de întrebări cu privire la politica externă”, a spus ea. „Am auzit multe discuții despre Rusia și Ucraina.

„Trump, așa cum era de așteptat, l-a atacat pe președintele Biden când vine vorba de politica sa față de Rusia. El a susținut că războiul din Ucraina nu s-ar fi petrecut sub ceasul lui. În schimb, Biden a atacat înapoi și a vorbit despre amenințările cu care Trump părăsește NATO în timpul președinției sale.

„Dar principala problemă care a fost prezentată a fost, evident, războiul din Gaza, iar Trump nu a fost foarte clar cu privire la poziția sa cu privire la un stat palestinian”.

Abtar a spus că Biden a fost, de asemenea, vag cu privire la poziția sa în Orientul Mijlociu, lăsând observatorii regionali deloc mai înțelepți cu privire la direcția probabilă pe care o va lua administrația în cazul în care titularul va fi returnat în funcție.

Interceptări ale rachetelor lansate din Liban către Israel peste graniță, pe fondul ostilităților transfrontaliere în curs între Hezbollah și forțele israeliene. (Reuters)

„Când vine vorba de Biden, el a vorbit despre planul său de încetare a focului, de eliberare a ostaticilor, dar nici planul său nu a fost clar în declarațiile sale”, a spus Abtar.

„Deci, în realitate, am auzit două declarații foarte vagi de la candidați, de la actualul președinte și de la fostul președinte, fără a avea nimic substanțial, nicio politică.”

Referindu-se la planul de pace pentru Gaza al administrației Biden, prezentat pentru prima dată în mai, dar care încă nu a fost acceptat de Israel și Hamas, Abtar a spus că s-a dat puține indicii despre potențialii pași următori.

„Deși Biden a prezentat acest plan și această propunere, se pare că a ajuns într-o fundătură”, a spus ea. „Răspunsurile nu au fost clare în această privință.”

Subliniind planul său de pace în timpul dezbaterii, Biden a spus că „prima etapă este tratarea ostaticilor pentru o încetare a focului”, iar „a doua fază este o încetare a focului cu condiții suplimentare”.

El a continuat spunând că aprovizionează Israelului tot ce avea nevoie, minus o bombă de 2000 de lire sterline, pentru că „nu funcționează foarte bine în zonele populate. Ei ucid o mulțime de oameni nevinovați. Oferim Israelului toate armele de care au nevoie și când au nevoie de ele.”

Joyce Karam, jurnalist veteran și redactor senior de știri la Al-Monitor, a fost, de asemenea, uimită de performanța slabă a lui Biden.

„Aceasta a fost o dezbatere foarte proastă pentru președintele Joe Biden”, a declarat ea pentru Arab News. „Pot să vă spun, ca cineva care l-a intervievat pe Biden când era vicepreședinte și l-a acoperit în cursele anterioare și l-a văzut în mai multe dezbateri, acesta a fost cu siguranță cel mai rău.

Joyce Karam. (Furnizat)

„Declinul performanței sale a fost doar evident – ​​vocea, stilul, livrarea. Președintele american, arăta slab și pur și simplu părea slab.”

Karam crede că Trump a ieșit pe primul loc în parte din cauza slăbiciunii performanței lui Biden.

„Există un consens în rândul observatorilor că Donald Trump a câștigat această dezbatere și a câștigat-o cu ușurință, nu pentru că a oferit politici populare sau idei vizionare, ci pentru că Biden a fost incoerent”, a spus ea.

„Pur și simplu nu puteai înțelege uneori ce spunea el (Biden) și pur și simplu nu putea termina o propoziție.”

Întrebarea dintre mulți comentatori acum este dacă Partidul Democrat se va aduna în spatele candidaturii lui Biden sau va căuta o schimbare de ultim moment a candidatului lor pentru a candida la președinție în noiembrie.

„Nu sunt sigur că acești doi bărbați (Biden și Trump) vor dezbate din nou sau că Biden va fi în cele din urmă candidatul democrat”, a spus Karam.

„Conversația a început deja despre că Biden a renunțat probabil la un al doilea mandat și a anunțat că s-a răzgândit și nu va candida pentru realege. Și atunci s-ar putea să vedem o convenție deschisă a democraților la Chicago.”

Un copil ține steaguri palestiniene în timp ce protestatarii, în principal susținători Houthi, participă la o demonstrație la Sanaa, Yemen, în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza, pe fondul conflictului în curs dintre Israel și Hamas, 28 iunie 2024. (Reuters)

Revenind la tema ciocnirii de joi seara, Karam a spus că dezbaterea de 90 de minute a lipsit „mult substanță” în multe chestiuni, inclusiv Orientul Mijlociu și conflictul din Gaza.

„Majoritatea discuțiilor a fost în jurul economiei, problemelor sociale, asistenței medicale, Medicare, deficitului, ceea ce este tipic în aceste ocazii”, a spus ea. „Ceea ce am văzut, totuși, în special de la Trump, au fost o mulțime de declarații clișee, iar de la ambii candidați nu am văzut mare lucru, de fapt, de fond, când a fost vorba de Orientul Mijlociu.

Într-unul dintre cele mai memorabile momente ale dezbaterii, Trump a spus că Biden „a devenit ca un palestinian. Dar nu-l plac pentru că este un palestinian foarte rău. El este unul slab.”

Reacționând la comentariu, Karam a spus: „Trump acuzându-l pe Biden că este un „palestinian rău” este doar un alt nivel, iar Biden nu a avut răspunsuri convingătoare când a fost întrebat despre încheierea războiului din Gaza și sprijinirea Israelului. Au fost aceleași puncte de discuție din partea candidaților pe care le-am auzit în ultimele luni în campanie.”

Karam a spus că a existat „puțină dezbatere reală cu privire la marile probleme din jurul politicii externe a SUA” și la probleme precum modul în care Trump își va atinge scopul declarat de a pune capăt războiului din Ucraina. În schimb, au fost multe „vorbiri înalte, multe declarații clișee, foarte puțină substanță”.

A fost, de asemenea, „puține despre competiția globală de putere dintre SUA și China. Nu a fost aproape nimic despre viitorul prezenței și influenței SUA în Orientul Mijlociu și absolut nimic din ceea ce am auzit despre programul nuclear al Iranului.”

Indiferent cine va asigura în cele din urmă cheile Casei Albe în noiembrie, Maksad de la Institutul Orientului Mijlociu consideră că un fel de acord de normalizare între Israel și Arabia Saudită va fi o prioritate pentru orice administrație viitoare.

„Există puține lucruri care se bucură de consens bipartizan în America în aceste zile, dar pentru importanța încurajării unei integrări regionale mai mari în Orientul Mijlociu, cu potențiala normalizare saudit-israeliană ca element central”, a spus el.

Leave a Comment